Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
A tu przepis na faworki prosty i szybki:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4 cm, kolejno na prostokąty. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor
Komentarze
Prześlij komentarz